Οδηγός συνταγών | How to

Πολλές φορές ξεκινάς ενθουσιασμένος να φτιάξεις μια νέα συνταγή και καταλήγεις στο μπάνιο να κλαις σε εμβρυακή στάση…. Εδώ σε αυτό το άρθρο θα δεις κάποια απλά πράγματα, τα οποία είναι καλό να τα κάνεις πριν ξεκινήσεις την εκτέλεση μιας συνταγής, ώστε να βγεις ΝΙΚΗΤΗΣ και κυρίως χορτάτος!

Κατανόηση της συνταγής

Πρώτα απ’ όλα για να ξεκινήσεις να εκτελείς οποιαδήποτε συνταγή πρέπει να σιγουρευτείς ότι έχεις κατανοήσει κάθε της βήμα. Για να το πετύχεις αυτό, διαβάζεις τουλάχιστον 3 φορές τη συνταγή από την κορυφή ως τα νύχια. Σημειώνεις τυχόν απορίες και είτε τις ψάχνεις στον φίλο σου τον Google, είτε ρωτάς κάποιον δικό σου που είναι πιο Pro από εσένα! (Δεν είναι ντροπή.. ΡΩΤΑ!!).

Αν υπάρχει και βίντεο της συνταγής, ακόμα καλύτερα… Δες το πάνω από 3 φορές (κάπως πρέπει να πάρουμε κι εμείς views). Υπάρχει μεγάλη περίπτωση στην ανάγνωση της συνταγής να μην κατανοήσεις τι θέλει να πει ο ποιητής, ειδικά σε κάποιο δύσκολο βήμα της. Αντίθετα σε ένα βίντεο η κατανόηση της συνταγής γίνεται πολύ ευκολότερη.

Προετοιμασία το Α και το Ω. Συγκέντρωση υλικών – εξοπλισμού

Απαραίτητο στάδιο: Η συγκέντρωση υλικών και εξοπλισμού. Αν δεν έχεις μαζέψει τα υλικά στο τραπέζι ή αν δεν τα έχεις ζυγίσει μπορεί να φτάσει η ώρα του μαγειρέματος, να πας να βάλεις κανέλα και τελικά να φας όλο τον τόπο χωρίς να την βρεις, γιατί ο Τάκης την έβαλε όλη στα καπουτσίνο του.

Το να έχεις όλα τα υλικά σου μαζεμένα, μετρημένα και κομμένα στις κουζίνες λέγεται Mise en Placeπου σημαίνει “το κάθε τι στην θέση του” και είναι απαραίτητο βήμα της προετοιμασίας στις κουζίνες. Αυτό θα σε βγάλει από το άγχος να ψάχνεις τελευταία στιγμή τα υλικά και η κατσαρόλα να συνεχίσει να καίγεται γιατί δεν τα βρίσκεις…. Έτσι σίγουρα θα απολαύσεις περισσότερο το μαγείρεμα.

Δύσκολα υλικά

Αυτό είναι κάπως γενικό καθώς μπορεί ο Τάκης να ξέρει τι είναι το gochujang και ο Οδυσσέας να μην ξέρει τι είναι το σιμιγδάλι!! Άρα όταν εκτελείς κάποια συνταγή και υπάρχει ένα παράξενο υλικό για σένα, πριν πας στο μάρκετ και οργώσεις όλα τα ράφια, μπες πάλι στον παντογνώστη Google και μάθε γι’ αυτό.

Έχει τύχει μέχρι και υπάλληλος να μην γνωρίζει το υλικό που του ζητάς και είτε να σου δώσει την εντύπωση πως δεν υπάρχει, είτε να σε παραπέμψει σε κάτι άλλο, με το οποίο όμως θα έχεις τελείως διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα από εκείνο που περίμενες.

Απαραίτητα εργαλεία

 Σε αυτό είμαι πολύ κάθετος…. Οι παλιοί λέγανε τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα και είχαν δίκιο! Αν μια συνταγή σου δίνει γραμμάρια, κάποιος λόγος θα υπάρχει… ΠΑΡΕ μια ζυγαριά!!! Αν η σάλτσα τσένταρ σου βγει στόκος γιατί δεν μέτρησες το αλεύρι ή το γάλα ή το τυρί… κρίμα (αυτό πάει στον Αδάμ!).

Επίσης αν μια συνταγή σου λέει ότι τηγανίζεις στους 175°C, είναι πολύ σημαντικό να αγοράσεις ένα θερμόμετρο (όχι για τον πυρετό) αλλά για να βγάλεις αυτό το τέλεια τραγανό κοτόπουλο που τρως έξω και στο σπίτι ποτέ δεν πετυχαίνεις!! Και μετά σου λένε “μα πως ακολούθησα την συνταγή κατά γράμμα”…. Και το κοτόπουλο μαγειρευόταν στους 120 βαθμούς….

Και κάτι ακόμα. Μην πανικοβάλλεσαι. Στο μέλλον, όταν γίνεις πιο έμπειρος, μπορεί σε κάποιες συνταγές η ζυγαριά να μην σου χρειάζεται.. Πάω πάσο, αλλά μέχρι τότε μην το αμελείς. Πλέον πουλάνε ζυγαριές παντού!!

Η μέθοδος Τσάνγκ (Αστείο)

Σου δίνει κάποιος μια συνταγή η οποία βγάζει φαγητό για 6 άτομα κι εσύ θες να μαγειρέψεις για 2 ή για 12. Διαίρεσε ή πολλαπλασίασε τα υλικά σου έχοντας όμως στο νου ότι αυτό μπορεί να αλλάξει και τους χρόνους εκτέλεσης της συνταγής. Άλλο είναι να βράζεις 500ml γάλα, άλλο να βράζεις 3 λίτρα!!

Κάτι ακόμα … Για παράδειγμα σου λέει η συνταγή να βάλεις στα 500 ml γάλα 250γρ τσένταρ κι εσύ στο σπίτι σου έχεις μόνο 300ml γάλα. Είναι Κυριακή και δεν μπορείς να αγοράσεις από πουθενά, αλλά έχεις φαγωθεί ότι απόψε θα φας mac and cheese….. Πολύ ωραία! Η απλή μέθοδος των τριών σου θυμίζει κάτι? Λες αφού έχω 300 ml γάλα πρέπει να φτάσω όλα τα υλικά στην ίδια κλίμακα, για να βγει σωστή η συνταγή.

Άρα κάνεις.. Στα 500ml γάλα έλεγε 250γρ τσένταρ στα 300ml πόοοοσο? 150 είναι η απάντηση και την πήρα με την απλή μέθοδο των τριών (300 X 250 / 500). Αν σε μπέρδεψα πολύ, μην στεναχωριέσαι. Μετά την πρώτη φορά θα είναι πολύ πιο εύκολο! Αν πάλι δεν κατάλαβες, πάνε στον φίλο μας τον Google και πάτα ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ή ρώτα τον μικρό σου αδερφό/η που είναι στο δημοτικό για να τσεκάρεις κι αν διαβάζει.

Αντικατάσταση Υλικών

Αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στην μαγειρική και στην πρώτη ύλη, καλό είναι να μην αλλάζεις τα υλικά που σου έχει δώσει η συνταγή καθώς αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο!!

Εσύ θα το φας

Στην αντίπερα όχθη όμως υπάρχει και το άλλο σε αντίθεση με το προηγούμενο bullet….. Αυτό που μαγειρεύεις θα το φας εσύ ή εσύ και οι φίλοι σου. Άρα φέρτο στα μέτρα σου.. Ειδικά στις δικές μας συνταγές θα δεις ότι πολλές φορές σχετικά με το αλάτι και το πιπέρι δεν γράφουμε τίποτα…. Βάλε όσο αλάτι τραβάει η όρεξή σου!! Αν δεν τρως τόσο καυτερά και η συνταγή σου δίνει δύο καυτερές πιπεριές, εσύ βάλε μία ή μισή ή καμία!! Αν δεν σου αρέσει ο γλυκάνισος, μην τον βάλεις!!!

Εννοείται ότι για να σου δίνει κάποιος τη συνταγή με τα συγκεκριμένα υλικά, αυτή έτσι δουλεύει και έτσι είναι πιο νόστιμη. Από εκεί και πέρα όμως ο καθένας έχει τη δική του γευστική παλέτα!! Feel Free!

Αυτό είναι ένα post το οποίο μπορεί και να εμπλουτίζεται για το λόγο ότι ίσως προκύψουν και άλλες ανάγκες για την καλύτερη διαχείριση μιας συνταγής. Άρα το ότι το διάβασες σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν ξαναμπαίνεις! Μια στο τόσο ρίχνε μια ματιά. Μπορεί στο μεταξύ να βάλαμε κι άλλες συμβουλές.

Δείτε το Βίντεο

Play Video